Print

Ratatouille uit de film Ratatouille

Onze kinderen kijken graag naar de film Ratatouille. In deze film droomt  Remy de rat er van om een beroemde Franse kok te worden. Door deze film werd ik geïnspireerd om het recept na te maken. Ik vond diverse recepten op het internet en heb aan de hand hiervan zelf een recept samengesteld. Het maken van dit gerecht kost behoorlijk wat tijd, maar dat is het meer dan waard! Met mijn man ging ik aan de slag om Remy's ratatouille te maken en de kinderen wisten niet wat ze zagen toen we de schaal op tafel plaatste. Een echte aanrader! 

Porties 6
Auteur Indra Laferte

ingrediënten

 • 1 rode peper
 • 2 rode paparika's
 • 2 gele paprika's
 • 2 middel grote uien
 • 8 tenen knoflook
 • 9 roma tomaten
 • 1 aubergine
 • 1 courget
 • 3 takjes tijm (rasp de blaadjes van de takjes)
 • 12 blaadjes basilicum en een handje vol als garnering
 • 3 tl provençaalse kruiden
 • 2 el olijfolie (of een scheut naar keuze)
 • 2 ciabatta of ander stevig brood

Instructies

 1. Gril de 2 rode paprika's en de 2 gele paprika's. Dit kan in de oven: verhit de oven op 200 graden en zet de grill aan. Als de oven is voorverwarmd leg je de paprika’s op een bakblik, besprenkeld met een beetje olijfolie. Na ongeveer 25 minuten beginnen ze zwart te blakeren en kun je ze eruit halen. Leg de gegrilde paprika's dan voorzichtig in een afgedekte schaal en laat ze 30 minuten rusten. Hierdoor kun je ze makkelijk ontvellen. Pas op voor de hete stoom die uit de paprika's kan ontsnappen als je gaat ontvellen. 

 2. Je kunt de paprika's ook op direct vuur grillen. Leg ze dan op het gasfornuis en draai met een vork de paprika's geregeld om. Dit totdat ze zwart geblakerd zijn. Zelf vind ik dit de lekkerste manier van grillen. Als je de paprika's ontveld hebt, kun je ze in stukjes snijden.
 3. Tijdens het wachten op de gegrilde paprika's, kun je alvast 3 tomaten ontvellen, door er met een scherp mes horizontale en verticale inkepingen (niet te diep) in te maken en ze in een pan met heet water te leggen. Haal na enkele minuten de tomaten uit het water, ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Snipper daarna de 2 uien, de rode peper en 5 gepelde knoflooktenen.

 4. Neem een grote pan voorzien van een scheut olijfolie, waar je de uien, rode peper en knoflook in aanfruit. Voeg dan de stukjes gegrilde paprika's en de stukjes tomaten toe en fruit alle ingrediënten goed aan. Breng op smaak met eventueel een snufje zout en gemalen zwarte peper. Als alle ingrediënten zacht zijn, giet je voorzichtig de inhoud van de pan in een blender. Schep daarna de Provençaalse kruiden en de basilicumblaadjes er bovenop en maal de ingrediënten tot er een fijne saus is ontstaan. (je kunt deze saus ook maken voor pasta's. Maak dan een dubbele portie en vries eventueel een portie in. Dan heb je altijd een heerlijke basissaus op voorraad)

 5. Snijd vervolgens de 6 tomaten, courget en aubergine in gelijke plakjes van ongeveer 1 cm. Probeer bij aankoop van deze groenten er op te letten dat de diktes bijna even groot zijn. Hierdoor krijg je een mooier resultaat en zo is ook alles gelijktijdig gaar.

 6. Giet de saus in de ronde ovenschaal en rangschik de plakjes tomaat, courget en aubergine in de schaal. Leg steeds tussen de courget en aubergine een plakje tomaat, zodat deze de sappen van de tomaat op kunnen nemen en alles lekker gaar wordt gestoomd in de oven. (zelf haal ik vaak een paar tomaten extra, voor als ik plakjes tekort kom)

 7. Neem een klein pannetje, voorzien van een scheutje olijfolie, en fruit hierin de 3 gesnipperde knoflooktenen aan en voeg de blaadjes tijm er aan toe. Verdeel met een lepel het kruidenmengsel over de groenten. Bedek de schaal met aluminiumfolie en plaats de schaal in een voorverwarmde oven en laat het gerecht 2 uur zachtjes gaar stomen op 200 graden.

 8. Voordat je het gerecht uit de oven haalt, hak je eerst nog verse basilicum, welke je voor het opdienen over de ratatouille strooit. Snijd de ciabatta of een ander stevig brood in schuine plakken en leg dit in een leuke mand of op een bord naar keuze. Hiermee kun je in de overheerlijke saus dippen!

 9. Geniet van dit smakelijke gerecht! Ik weet zeker dat als je dit één keer gemaakt hebt, je het vaker gaat maken. Print het recept uit voor eigen gebruik en deel het vooral ook met anderen. Laat je nog even weten wat je van dit recept vind?