Recepten

Heerlijke vegetarische recepten met seizoensgroenten kleuren deze pagina, waar je het water al bijna van in je mond loopt als je alleen al een foto ervan ziet. Kun je nagaan, hoe het zal ruiken en smaken als je het in je eigen keuken gaat bereiden. Het doel is om meer streek en seizoen producten te gebruiken, vooral van biologische oorsprong. Het is niet voor niets dat er in Nederland in de zomer geen spruitjes groeien of boerenkool, deze bevatten behoorlijk veel vitamine C en behoren tot onze wintergroenten. Juist als het koud is komen deze groenten en hun smaken beter tot hun recht en helpen ze ons om de griep te voorkomen of te verminderen door hun vitamines.

In de zomer eten we vaak lichtere kost, zoals maaltijdsalades, slasoorten en koude pastasalades aangevuld met gekruide tomaten of ander lekkers uit de oven, grill of barbecue. We combineren koud met warm, licht verteerbaar met iets hartigs en iets zoets met pittig. De ware kunst van koken is proberen, uitproberen en ontdekken. Een aantal groenten van de desbetreffende maanden krijgen een ereplek in het Magazine, in de vorm van een recept en uiteraard staat het tegen die tijd ook op deze pagina. Daarnaast hebben we hieronder al een paar smakelijke recepten geplaatst. Er worden een paar recepten per maand op deze pagina toegevoegd, dus houdt onze website in de gaten.

Heb jij een recept dat jij graag met anderen wilt delen, stuur dit dan met een foto van je gerecht, duidelijke bereidingswijze en ingrediëntenlijst naar info@praktischmagisch.nl

Een aantal seizoensgroenten van deze maand zijn: Aardappels, andijvie, aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, knolselderij, paprika, pastinaak, Pompoen, prei, rode biet, snijbonen, Spinazie, spruiten, tomaten, Uien, venkel, veldsla, Witlof, wortelen, zoete aardappel.

Vegetarische linzensoep

Porties 6
Auteur Indra Laferte

ingrediënten

  • 250 gram bruine linzen
  • 2 middelgrote uien
  • 5 middelgrote tomaten
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 grote pot kikkererwten
  • 1 bos fijngehakte bladselderij
  • 1 bos fijngehakte koriander
  • 1 bos fijngehakte peterselie
  • 1 handvol fijne krulvermicelli
  • 1 scheut olijfolie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 envelopje saffraan
  • 3 theelepels kurkuma
  • 1 snufje zout
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 3 theelepels gemalen zwarte peper

Instructies

  1. Ontvel de tomaten en snijd de tomaten in stukjes. (kijk voor de instructie eventueel bij het recept van de pastasaus bij Recepten)

  2. Pel en snipper de uien en spoel de linzen af in een zeef.

  3. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de gesnipperde uien, de paprikapoeder, kurkuma, chilipoeder, saffraan, gemalen zwarte peper en zout naar smaak.

  4. Voeg de tomaten en het sap toe aan het uienmengsel en roer goed door.

  5. Voeg de gehakte peterselie, bladselderij en koriander, linzen en bouillontabletten toe.

  6. Als alle ingrediënten goed doorgeroerd zijn schenk je er 2 liter water bij en laat je de pan op zachtjes een 1,5 uur koken.

  7. Na het 1,5 uur proef je de soep en voeg je eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe. Doe de vermicelli er dan ook bij en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.

  8. Tip: wil je een frisse bite in de soep, leg dan een schijfje citroen in je soepkom boven op de soep.

  9. Eet smakelijk!

Muffins met rode biet en pure chocolade

Porties 12 stuks
Auteur Indra Laferte

ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 200 gram fijne rietsuiker
  • 500 gram voorgekookte rode bieten
  • 3 eieren
  • 150 gram chocoladereep puur
  • 1 banaan

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en het rooster alvast in het midden van de oven.

  2. Neem je muffinvorm en leg hier de papieren vormpjes in.

  3. Doe de bloem, bakmeel en suiker in een kom.

  4. Maal de bieten fijn met een staafmixer of keukenmachine. Bewaar het sap wat in de verpakking zit. Hier gaan we later nog iets mee doen. Kook je zelf de bieten, bewaar dan ongeveer 3 eetlepels.

  5. Voeg dan de eieren één voor één door de gemalen bieten en maak er een gladde massa van. Spatel dan het bietenmengsel luchtig door de kom met bloem, bakpoeder en suiker, totdat ook dit een glad beslag is geworden en alle ingrediënten goed gemengd zijn.

  6. Schep dan voorzichtig het beslag in de muffinvormpjes.

  7. Snijd de banaan in plakjes en leg in ieder vormpje een plakje banaan. Druk het aan, maar niet helemaal naar beneden drukken.

  8. Leg vervolgens één of twee blokjes chocolade op het plakje banaan en druk het voorzichtig aan, totdat je ziet dat het beslag ze bedekken.

  9. Zet de muffinvorm in de oven en laat de muffins ongeveer 25 á 30 minuten bakken.

  10. Als de tijd om is, haal je voorzichtig de vorm uit de oven en laat je de muffins afkoelen.

  11. Wil je er nog slagroom op, klop dan de slagroom met wat poedersuiker en de bietensap of de lepels bieten puree tot een dikke massa. Garneer de muffin pas als je hem gaat eten met de slagroom.

  12. Veel bakplezier en laat ons vooral weten wat je ervan vindt!

Zelfgemaakte pastasaus

Porties 6 personen
Auteur Indra Laferte

ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 3 rode paprika's
  • 2 gele paprika's
  • 1 rode peper
  • 3 grote uien
  • 8 tenen knoflook
  • 1 handvol basilicumblaadjes liefst vers
  • 3 el Italiaanse kruiden mix

Instructies

  1. Was de paprika's en laat ze op een keukenrol uitdruppen.

  2. Bekleed eerst de ovenslee met aluminiumfolie. De paprika's komen namelijk op het rooster te liggen en tijdens het roosteren komt er vocht vrij. De folie zal dit dan opvangen.

  3. Plaats de ovenslee en het rooster weer terug en verwarm de oven voor op 200 graden. Leg daarna de paprika's op het rooster. Laat de paprika's een klein half uurtje bakken in de oven, totdat ze wat zwart geblakerd zijn.

  4. Haal dan voorzichtig de paprika's uit de oven en leg ze in een kom of pan met een deksel erop. Laat de paprika's een half uurtje rusten, zodat je ze daarna kunt ontvellen en de zaden eruit kunt halen en in stukjes kunt snijden. Pas op! Er kan nog hete stoom uitkomen als je ze gaat ontvellen.

  5. Tijdens het wachten op de gegrilde paprika’s, kun je alvast de tomaten ontvellen, door er met een scherp mes horizontale en verticale inkepingen (niet te diep) in te maken en ze in een pan met heet water te leggen. Haal na enkele minuten de tomaten uit het water, ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Snipper daarna de 3 uien, de rode peper en 8 gepelde knoflooktenen.

  6. Neem een grote wok voorzien van een scheut olijfolie, waar je de uien, rode peper en knoflook in aanfruit. Voeg dan de stukjes gegrilde paprika’s en op het laatst de stukjes tomaten toe en fruit alle ingrediënten goed aan. Breng op smaak met eventueel een snufje zout en gemalen zwarte peper. Als alle ingrediënten zacht zijn, schep je daarna de Italiaanse kruiden en de basilicumblaadjes er bovenop en maal je de ingrediënten met een staafmixer tot er een fijne saus is ontstaan.

  7. De saus is nu klaar!

  8. Tip: zelf bak ik nog reepjes paprika, halve plakjes courget en halve plakjes aubergine, die ik nog toevoeg als de saus klaar is.

  9. Ik maak hier het liefst pasta penne bij. Als de pasta klaar is schep ik de saus met groenten erover en maak het af met geraspte Parmezaan en een rucola salade met een zelfgemaakte romige knoflooksaus en geroosterde zonnebloempitjes.

  10. Als je deze saus gaat maken, maak er dan vooral een foto van en stuur hem naar ons op! Laat je ons weten wat je van deze pastasaus vindt?

Preitaart

Porties 6
Auteur Indra Laferte

ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeeg (vriesvak)
  • 4 grote preien
  • 1 pond gehakt
  • 2 bakjes champignons
  • 2 bekers crème fraiche
  • 3 eieren
  • 300 gram geraspte kaas
  • flinke snuf nootmuskaat
  • zout en peper naar keuze

Instructies

  1. Maak de preien schoon, halveer ze en snijd in dunne halve ringen.

  2. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

  3. Rul het gehakt goudbruin en voeg hier de champignons aan toe.

  4. Roerbak ondertussen de prei in een grote wok/pan. Als de prei beetgaar is schep je dit (zonder eventueel kookvocht) door het gehakt/champignons en bak alles nog ongeveer 5 minuten door. Tussentijds nog af en toe roeren en omscheppen.

  5. Maak alles op smaak met peper, zout, en flink wat nootmuskaat.

  6. Voeg de bekers crème fraiche toe.

  7. Zet het vuur uit en voeg al roerend de drie eieren toe.

  8. Bekleed een ronde springvorm of ovenschaal met de plakjes bladerdeeg.

  9. Giet vervolgens de prei massa er in en verdeel
    het gelijkmatig.

  10. Vouw de bladerdeeg randjes naar binnen (anders bakken ze vast aan de rand).

  11. Strooi de geraspte kaas over de schotel.

  12. Zet de schaal 20 minuten in de oven op 200 graden. Daarna eventueel nog 5 minuten op de grilstand, zodat de kaas lekker goudbruin is.



  13. Zelf serveer ik er een salade van rucola, eikenbladsla en of
    veldsla bij. Ik rooster dan pompoenpitten en zonnebloempitten, welke ik er
    doorheen strooi. In een kopje doe ik een eetlepel mosterd en roer het even los.
    Dan doe ik er een eetlepel honing en een eetlepel water door. Goed roeren en in
    deze volgorde, anders krijg je klontjes.

    Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Reacties zijn erg welkom!

    Eet smakelijk alvast 😊!


Muffins met bosbessen en pure chocolade

Auteur Indra Laferte

ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 150 gram blauwe bessen
  • 3 tlp bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 3 tlp kaneel
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 150 ml melk

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.

  2. Leg de papieren muffinbakjes in de muffin bakplaat.

  3. Smelt de boter zachtjes op een laag vuurtje in een steelpannetje. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Als de boter gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur.

  4. Was ondertussen de blauwe bessen en laat ze in een vergiet goed uitlekken.

  5. Zeef de bloem met het bakpoeder, het snufje zout en de kaneel boven een kom en meng de suiker en bessen erdoor.
  6. Klop het ei los door de melk en roer de gesmolten boter erdoor.

  7. Meng het eimengsel door het bloemmengsel. Roer niet te veel.
  8. Lepel het beslag in de muffinvormpjes.

  9. Druk, als alle vormpjes gevuld zijn, een blokje chocolade in het beslag.

  10. Bak de muffins in het midden van de oven in 20 minuten gaar.

  11. Laat de muffins afkoelen en serveer ze met een toefje slagroom, een creatieve uitspatting of gewoon lekker puur zonder poespas.
  12. Geniet ervan!

Ratatouille uit de film Ratatouille

Onze kinderen kijken graag naar de film Ratatouille. In deze film droomt  Remy de rat er van om een beroemde Franse kok te worden. Door deze film werd ik geïnspireerd om het recept na te maken. Ik vond diverse recepten op het internet en heb aan de hand hiervan zelf een recept samengesteld. Het maken van dit gerecht kost behoorlijk wat tijd, maar dat is het meer dan waard! Met mijn man ging ik aan de slag om Remy’s ratatouille te maken en de kinderen wisten niet wat ze zagen toen we de schaal op tafel plaatste. Een echte aanrader! 

Porties 6
Auteur Indra Laferte

ingrediënten

  • 1 rode peper
  • 2 rode paparika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 2 middel grote uien
  • 8 tenen knoflook
  • 9 roma tomaten
  • 1 aubergine
  • 1 courget
  • 3 takjes tijm (rasp de blaadjes van de takjes)
  • 12 blaadjes basilicum en een handje vol als garnering
  • 3 tl provençaalse kruiden
  • 2 el olijfolie (of een scheut naar keuze)
  • 2 ciabatta of ander stevig brood

Instructies

  1. Gril de 2 rode paprika’s en de 2 gele paprika’s. Dit kan in de oven: verhit de oven op 200 graden en zet de grill aan. Als de oven is voorverwarmd leg je de paprika’s op een bakblik, besprenkeld met een beetje olijfolie. Na ongeveer 25 minuten beginnen ze zwart te blakeren en kun je ze eruit halen. Leg de gegrilde paprika’s dan voorzichtig in een afgedekte schaal en laat ze 30 minuten rusten. Hierdoor kun je ze makkelijk ontvellen. Pas op voor de hete stoom die uit de paprika’s kan ontsnappen als je gaat ontvellen. 

  2. Je kunt de paprika’s ook op direct vuur grillen. Leg ze dan op het gasfornuis en draai met een vork de paprika’s geregeld om. Dit totdat ze zwart geblakerd zijn. Zelf vind ik dit de lekkerste manier van grillen. Als je de paprika’s ontveld hebt, kun je ze in stukjes snijden.
  3. Tijdens het wachten op de gegrilde paprika’s, kun je alvast 3 tomaten ontvellen, door er met een scherp mes horizontale en verticale inkepingen (niet te diep) in te maken en ze in een pan met heet water te leggen. Haal na enkele minuten de tomaten uit het water, ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Snipper daarna de 2 uien, de rode peper en 5 gepelde knoflooktenen.

  4. Neem een grote pan voorzien van een scheut olijfolie, waar je de uien, rode peper en knoflook in aanfruit. Voeg dan de stukjes gegrilde paprika’s en de stukjes tomaten toe en fruit alle ingrediënten goed aan. Breng op smaak met eventueel een snufje zout en gemalen zwarte peper. Als alle ingrediënten zacht zijn, giet je voorzichtig de inhoud van de pan in een blender. Schep daarna de Provençaalse kruiden en de basilicumblaadjes er bovenop en maal de ingrediënten tot er een fijne saus is ontstaan. (je kunt deze saus ook maken voor pasta’s. Maak dan een dubbele portie en vries eventueel een portie in. Dan heb je altijd een heerlijke basissaus op voorraad)

  5. Snijd vervolgens de 6 tomaten, courget en aubergine in gelijke plakjes van ongeveer 1 cm. Probeer bij aankoop van deze groenten er op te letten dat de diktes bijna even groot zijn. Hierdoor krijg je een mooier resultaat en zo is ook alles gelijktijdig gaar.

  6. Giet de saus in de ronde ovenschaal en rangschik de plakjes tomaat, courget en aubergine in de schaal. Leg steeds tussen de courget en aubergine een plakje tomaat, zodat deze de sappen van de tomaat op kunnen nemen en alles lekker gaar wordt gestoomd in de oven. (zelf haal ik vaak een paar tomaten extra, voor als ik plakjes tekort kom)

  7. Neem een klein pannetje, voorzien van een scheutje olijfolie, en fruit hierin de 3 gesnipperde knoflooktenen aan en voeg de blaadjes tijm er aan toe. Verdeel met een lepel het kruidenmengsel over de groenten. Bedek de schaal met aluminiumfolie en plaats de schaal in een voorverwarmde oven en laat het gerecht 2 uur zachtjes gaar stomen op 200 graden.

  8. Voordat je het gerecht uit de oven haalt, hak je eerst nog verse basilicum, welke je voor het opdienen over de ratatouille strooit. Snijd de ciabatta of een ander stevig brood in schuine plakken en leg dit in een leuke mand of op een bord naar keuze. Hiermee kun je in de overheerlijke saus dippen!

  9. Geniet van dit smakelijke gerecht! Ik weet zeker dat als je dit één keer gemaakt hebt, je het vaker gaat maken. Print het recept uit voor eigen gebruik en deel het vooral ook met anderen. Laat je nog even weten wat je van dit recept vind?

Mediterrane Quinoa-Bulgur Salade

Porties 6
Auteur Indra Laferte

ingrediënten

  • 1 zakje (300 gram) Biologische Quinoa & Bulgur mix
  • 3 middel witte of rode uien
  • 250 gram snoeptomaatjes (of tomaat naar keuze)
  • 4 á 5 rijpe avocado’s
  • 1 pot fetablokjes in kruiden en olie
  • Scheutje olijfolie
  • Versgemalen himalaya zout naar keuze
  • Versgemalen zwarte peper naar keuze

Instructies

  1. Kook de Quinoa & Bulgur mix zoals aangegeven staat op de verpakking.
  2. Snipper ondertussen de uien fijn en doe ze in een kom.
  3. Snijd de tomaatjes in kleine blokjes en meng deze door de gesnipperde uien. (Zelf halveer ik ze en snijd ik de helften in drieën. Uiteraard kun je ook andere tomaten gebruiken, zorg er alleen wel voor dat het stevige tomaten zijn. Anders krijg je uiteindelijk een papje door het te veel aan tomatenvocht).
  4. Schep de fetablokjes uit de olie en voeg ze toe aan het uien/tomatenmengsel.
  5. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Snij voorzichtig horizontale en verticale lijntjes, waardoor er blokjes ontstaan. Schep vervolgens met een lepel de blokjes er makkelijk uit en voeg dit toe aan het mengsel. 
  6. Giet de Quinoa & Bulgur mix af in een zeef en laat het een paar minuten afkoelen.
  7. Schep nu de kom met het mengsel voorzichtig door de Quinoa & Bulgur mix en breng het nog meer op smaak met een klein scheutje olijfolie, peper en eventueel een snufje zout.
  8. Deze voedzame mediterraanse salade is in een handomdraai klaar en is heerlijk als lunch of bijgerecht tijdens een BBQ of het buitenkoken. Ook met een speltbroodje met kruidenboter en bijvoorbeeld vegetarische balletjes heb je hier een smaakvol gerecht aan. Geniet ervan en laat vooral weten wat je er van vind als jij hem klaargemaakt hebt!

Rode bieten – pastasalade

Porties 6 personen
Auteur Indra Laferte

ingrediënten

  • 500 gram Gekookte biologische rode bieten
  • 2 stronken Biologische witlof (middel)
  • 1 pot Zoetzure augurken (ongeveer 350 gram)
  • 1 pot Zoetzure zilveruitjes (ongeveer 350 gram)
  • 5 Gekookte biologische eieren
  • 1 pot Blokjes feta kaas in kruiden en olie
  • 1 portie Mayonaise en room naar smaak
  • 500 gram Biologische volkoren of spelt penne of een andere pasta
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  1. Kook de penne beetgaar en spoel ze af met koud water. Laat ze in de vergiet afkoelen. Een klein beetje olie gaat het plakken tegen maar nog een keer afspoelen net voor gebruik kan ook. Wel goed laten uitlekken. 

    Snijd  de gekookte bietjes en de augurken in kleine blokjes. Halveer de witlof en snijd de harde kern eruit. Snijd vervolgens de witlof doormidden en maak hier ook kleine stukjes van. Laat de zilveruitjes en fetablokjes uitlekken, pel de eieren en doe ze horizontaal en verticaal in een eiersnijder of snijd met de hand. 

    Doe alle ingrediënten bij de penne en schep voorzichtig door de ingrediënten. Meng een aantal lepels mayonaise met wat room en giet dit mengsel door de salade. Breng verder op smaak met versgemalen peper.



  2. Deze zomerse salade is lekker met stokbrood en zeezoutboter en vegetarische gehaktballetjes, maar het is ook uitstekend te combineren als bijgerecht bij een BBQ!

    Geniet ervan!

 

Pompoensoep

Porties 4 personen
Auteur Indra Laferte

ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 3 middel grote uien
  • 4 grote winterpenen
  • 6 tenen knoflook
  • 8 zongedroogde tomaten in olie
  • 2 tabletten groentebouillon
  • 2 tl sereh
  • 2 el koriander
  • 2 tl komijn
  • snufje peper & zout
  • 1 ongesneden stevig speltbrood

Instructies

  1. Schil de pompoen, wortelen, uien en knoflook en snij ze in kleine stukken. 

  2. Fruit de ui aan in een grote soeppan, vervolgens de knoflook, dan de wortelen en de pompoen.  

  3. Na ongeveer 5 minuten alles op een rustig vuur gesmoord te hebben, mogen de sereh, koriander en komijn erbij. De kruiden komen namelijk beter tot hun recht als ze mee aangefruit worden. 

  4. Blus het af met water en zorg dat al je ingrediënten ruim onder water staan.

  5.  Voeg vervolgens de zongedroogde tomaten en de bouillonblokjes toe en roer alles nog eens goed door elkaar. 

  6. Zet de pan op een laag vuurtje en laat de soep ongeveer een half uurtje pruttelen. Roer regelmatig door de pan om aankoeken van de ingrediënten te voorkomen. 

  7. Als alle groenten gaar zijn, haal je de pan van het vuur en pureer je alle ingrediënten met een staafmixer. Breng de soep op smaak met wat peper en eventueel een beetje zout.


  8. Snij, terwijl je de soep weer op een zacht vuurtje opwarmt, dikke plakken van het speltbrood of een ander brood naar keuze. Smeer hier een roomkaas of boter.


  9. Serveer de soep in een mooie grote soepkop of juist in een glazen wekpotje en zet het gesmeerde brood erbij op tafel. Tip voor de mensen die van lekker pittig houden, roer een dikke lepel sambal door de soepkop. Dit is werkelijk een heerlijke combinatie!


    Laat vooral weten wat je van dit recept vindt via info@praktischmagisch.nl o.v.v. Pompoensoep